Få råd til mere : Lav et familiebudget

Det første skridt for at undgå problemer som følge af overforbrug, er at skabe og vedligeholde et budget for familiens økonomi. Det er mere enkelt end det lyder. Så tag det som en udfordring. Et budget er en plan udtrykt i penge. Ideen bag et budget er at ”Planer er ingenting, men planlægning er alting”. Og det kræver ikke en computer og et regneark. Til at begynde med kommer man rigtig langt med papir og blyant.

Sådan kommer du i gang

For det første  er det en rigtig god ide, at lave en liste over alle dine månedlige indtægter og en tilsvarende liste over dine månedlige udgifter. Ved at lave en liste over din indkomst, får du et rigtig godt overblik over alle dine indtægter, som gør det muligt for dig at finansierer dit forbrug. Husk at der ud over din løn og kan der være andre indtægter.

Når du skal finde ud af, hvor store dine udgifter er, skal du medtage bolig, mad, transport, nyanskaffelser, og lommepenge mv. Du kan få et ret godt billede af de faktiske udgifter, hvis du fx anskaffer dig et kladdehæfte, og dagligt registrer alt det du køber. Gør det til en daglig vane, fx hver aften. Lav registreringen ud fra kvitteringer, for det du har købt og/eller betalt i løbet af dagen. Med kvitteringer tænker jeg her på både store og små beløb, faste betalinger og impulskøb.

Brug overblikket til at afgøre, om din samlede indkomst dækker alle dine udgifter. Hvis svaret er nej, så skal du i gang med at finde ud af, hvordan du kan reducere dine udgifter eller øge dine indtægter.  Det er en god ide at gøre det til en familieopgave. Et godt budget hviler på en fælles forståelse af, hvad der skal til for at nå familiens ønsker og drømme.

Tilpas udgifterne til indtægterne

Det er vanskeligt på kort sigt  at øge sine indtægter. Så for hurtigt at få  rettet op på økonomien er det en god ide, at se på de udgifter der er bundet til det daglige forbrug. Heldigvis er der ofte gode tilbud  i de fleste forretninger, så det kan blive en sport at begrænse sine udgifter og alligevel få fat i nogle gode ting. Kig i postkassen og læg mærke til mængden af reklamer. Den øges altid sidst på måneden. Det er derfor et godt trick at købe ind sidst på måneden, hvor mængden af gode tilbud er stor og prisen lav.

Men ellers er det en god ide at reducere luksusforbruget. Det kunne fx være til lommepenge til dyre interesser eller finde et bedre tilbud for mobiltelefonen. Specielt på telefoniområdet er konkurrencen benhård, og her er der ofte meget at hente, ved at se på hvad konkurrenterne tilbyder.

Hvis familiens økonomi kræver, at et større underskud skal reduceres, er det nødvendigt at undersøge hvilke store poster i budgettet, det handler om. Det kan være svært at pege på, hvad det kunne være. Men har du små lån, så er det en fin ide af få dem betalt ud. For udover at man slipper af med dem, giver de også ekstra plads i budgettet. Så start altid med at få betalt ”klatgælden”. I det hele taget er det afgørende, at gøre op med udgiftskrævende vaner i et budget. Det kan være meget svært at erkende, hvor de vanerne gemmer sig. Men når man har fundet dem, er de med til at frigøre ekstra penge til ting som man gerne vil have, fx en ekstra ferie. Og det er en fordel for hele familien.       

Kig på forbrugsmønstret

Derudover bør familien overveje, om der er nye områder i forbrugsmønstret som kræver opmærksomhed. Ofte overser man hvad man kan gøre for at reducere eller omlægge langsigtede boliglån, lave opsparing til uforudsete udgifter samt pensionsopsparing mv. Familiens forsikringer er også værd at give et serviceeftersyn.

Specielt er en god løbende opsparing til uforudsete udgifter, med til at give tryghed og sikkerhed i hverdagen. En sådan opsparing fjerner også behovet for at bruge kredit i disse situationer. Kredit kan hurtigt skade familiens budget, ødelægge økonomien og planerne for fremtiden.          

Hold fast i familiens budget

Der er flere fordele ved at holde fast i familiens budget. Budgettet er jo i virkeligheden familiens plan for de mål, man gerne vil nå i fremtiden, udtrykt i penge. Nogle gange kan det være en rejse, en helt ny bil, eller uddannelse eller måske en ny bolig. Et budget kan hjælpe dig med at samle de penge, der skal til for at gøre familiens mål til virkelighed. Med et gennemtænkt og planlagt mønster af udgifter, som budgettet er, er det meget nemmere at udgå gæld. Et familiebudget er med til at skabe de naturlige og nødvendige rammer for forbruget.

Hvis arbejdet med familiens økonomiske plan er på plads, vil budgettet gør det nemmere at få styr på udgifter og indtægter, finde plads til besparelser, og betale gæld når den forfalder. Så arbejdet med at lave en plan og et budget er noget af det bedste, en familie kan bruge tid på. Så husk ”Planer er ingenting, men planlægning er alting”.


 
sof | vn | bi