Familiens økonomi - lav et familiebudget - tænk stort

Hvordan får jeg råd til mere - til at leve som jeg gør. Et spørgsmål som vi alle har tænkt over i stille stunder. Og det er jo reelt nok med den massive strøm af tilbud og informationer vi konstant skal forholde sig til.

Måske skulle en gang i mellem sætte tempoet ned og forsøge at se sit liv i et større perspektiv. Sætte sig for danne et mentalt billede af sit liv. Som det vil se ud om 5, 10 eller 15 år. Det er langt at se frem. Men som en sportsstjerne engang sagde, så er mentale billeder af de øjeblikke hvor man vinder ekstremt vigtige for at motivere sig selv. Men også til at få retning på sit liv. Gøre det nemmere at vælge de ting, der vil føre en i mål og til succes.

Jeg tror, at det er lige så vigtigt, at vi i alle livets forhold gør os nogle tanker om det vi drømmer om at opnå en gang i fremtiden. Det gælder når især når vi vil finde ud af hvilken levestandard vi gerne vil have, så vi undgår at blive styret af strømmen af reklamer og tilbudsavisernes endeløse tyranni.Kort sagt at få råd til mere af det vigtige i livet. Det gælder både når vi skal købe dagligvare, planlægge ferie, anskaffe bil eller båd, se på ny bolig eller finde ud af hvordan pensionen skal være når arbejdslivet slutter.

Så det er en stor opgave at motivere sig selv at få konverteret forbrug og familiens økonomi til et familiebudget der kan omsætte drømmene til et realistiske planer. Planer som kan føre til et liv hvor hver dag bringer overskud og glæde ind i  hverdagen. Det er en udfordring  at komme så langt. At turde stille sig spørgsmålet: ”Hvordan ser vores hverdag ud om 15, 10, 5 år. Hvad skal der til for at gøre drømmen til virkelighed. Hvad kunne være første skridt på rejsen”. Tør du give dig i kast med opgaven så vær ambitiøs. Lav en flot vision, som rumme alt det du og din familie drømmer om. Sæt resten af livet af til at realisere visionen. Lav planer og masser delmål. Sørg for at de er realistiske. Find de ting I gerne vil opnå og nå, på rejsen frem mod visionen. Tegn og skriv. Det visuelle udtryk er vigtig og vil forstærke planen.

Altså - start en mental rejse frem mod de drømme som du og familien har. Det afgørende er at I finder en fælles forståelse af den levestandard I ønsker på rejsen. Bliv derefter enig om hvordan I vil  gøre det til virkelighed. Først ved at forstille jer sig hvordan jeres liv ser ud om 15 år. Dernæst hvordan fx. familiens økonomi er på dette tidspunkt. Gå derefter baglæns frem mod i dag. Først 5 år og derefter Et år ad gangen. Undersøg  og forestil jer hvad der skal til for at realisere det i sætter jer for. Sådan finder i frem til familiebudgettet.

Så vil I hurtig finde ud af hvad der er muligt og hvad der skal til for at realisere drømmene. Især vil det klart hvad man skal være opmærksom på og undgå hvis man skal nå det man har sat sig for. Og nu det vigtigste. Skriv det ned og hæng planen op et sted hvor I alle kan se den. Det vil skabe et meget stærkt fælles mentalt billede af hvor i er på vej hen. Og glæd jer over at det bliver meget nemmere at vælge alt det fra der ikke fører jer den rette vej. Husk at fejre målene når i har nået dem.

Og god rejse i arbejdet med at få råd til mere af det vigtige i livet. Der vil komme flere artikler her om det der skal til for at realisere familiens drømme. Spørgsmål der vil kredse om familiens økonomi, lån, forsikringer og forbrug. Om hvordan du får råd til mere.

Lån, forsikring, forbrug og privatøkonomi

Det første skridt for at undgå problemer som følge af overforbrug, er at skabe og vedligeholde et familiebudget for familiens økonomi. Det er mere enkelt end det lyder. Så tag det som en udfordring. Et budget er en plan udtrykt i penge. Ideen bag et budget er at ”Planer er ingenting, men planlægning er alting”. Og det kræver ikke en computer og et regneark. Til at begynde med kommer man rigtig langt med papir og blyant.

For det første  er det en rigtig god ide, at lave en liste over alle dine månedlige indtægter og en tilsvarende liste over dine månedlige udgifter. Ved at lave en liste over din indkomst, får du et rigtig godt overblik over alle dine indtægter, som gør det muligt for dig at finansierer dit forbrug. Husk at der ud over din løn og kan der være andre indtægter.....
Læs mere her om Familiens BudgetLæs mere om lån,forsikring,forbrug og privatøkonomi...

Fokus på familiens udgifter

Det forekommer altid svært eller vanskeligt at begrænse sine udgifterne og holde sig til et familiebudget. Men ofte er der mange ting der kan gøres. Små praktiske ændringer af ens forbrug kan ofte gøre hverdagen økonomisk lettere. Ændringer som kan reducere dine udgifter mere end du forventer. Beslut dig for at du skal undgå at låne penge til dit forbrug. Begræns kredit, så meget du overhovedet kan. Start med at betale alt hvad du køber kontant, så langt det er muligt. Det lyder gammeldags, men det er et godt princip, som kan bringe dig langt. Hvis du skal låne så vær omhyggelig med, hvor og af hvem du låner penge af. Alle kan komme i vanskeligheder med lånte penge, når vi handler på kredit. Det gælder både store og små beløb......
Læs mere herLæs mere om fokus på familiens udgifter...

Fokus på det gode indkøb

Selv om mange fravælger den stadige strøm af tilbudsaviser, så er der rigtig mange gode tilbud, hvis du kender teknikken. Den er ret simpelt. Læg mærke til mængden af reklamer. Den følger månedens gang.
Det betyder, at sidst på måneden er der rigtig mange tilbud af basisvarer til en rigtig god pris og først på måneden er sortimentet meget større, luksuspræget og dyrere.Så hvis du gemmer penge til store indkøb sidst på måneden, frem for først på måneden, så kan du spare rigtig mange penge. Metoden er meget effektiv. og der kan gå sport i at blive en dygtig indkøber.... 

Læs mere herLæs mere om fokus på det gode indkøb...

Familiens unge forbruger

Penge- og Pensionspanelet har i 2008 gennemført en analyse af unge 18-25 åriges forhold til lån og opsparing. Du kan læse mere om undersøgelsen og dens resultater på panelets hjemmeside.
Resultaterne viser, at unge 18-25 årige generelt handler økonomisk fornuftigt. Dette gælder dog ikke alle unge, og hvis målet er at få unge til at handle mere økonomisk fornuftigt, er der plads til forbedringer. De unge kan læe meget af hvordan voksne rollemodeller laver et familiebudget.
Undersøgelsen viser blandt andet, at de unge kan inddeles i tre grupper, vurderet ud fra deres adfærd og opfattelser, når det drejer sig om forbrugslån og opsparing:
Læs mere herLæs mere omfamiliens unge forbruger...

Budgetskabelon | budgetskema | Budgetskema excel | budgetskema privat | budgetskema| regneark | budgetskema gratis | budget regneark | budgetskema download

 
sof | vn | bi