TROJANSK HEST... Kan gratis antivirus program styre den

Vi har alle hørt udtrykket trojansk hest, men hvad er det? En trojansk hest er i computer verdenen en ødelæggende programstump, der skjuler sig i et harmløst program. I modsætning til vira, kan trojanske heste ikke kopiere sig selv, men de kan være lige så ødelæggende som de rigtige vira. En af de farligste eksempler på en Trojaner er, når et program giver sig ud for at kunne fjerne virus fra computeren, men hvor programmet i stedet smugler virus ind på din computer..

Trojansk Hest - symbol på datavirus

En trojaneren kan være uhyre vanskelig at opdage og fjerne, når den først er installeret. Hvem har ikke været online og besøgt en uskyldig hjemmeside, hvor en pop-up reklame hævder, at være i stand til at befri din computer for nogle grimme vira? Eller endnu mere skræmmende. Du modtager en e-mail, der hævder at advare dig mod en ny virus, der kan true og angribe din computer. For at lokke dig i fælden lover afsenderen som regel at hjælpe dig med at beskytte din computer mod virus, hvis du blot henter deres "gratis antivirus program". Med deres løfte lover de at beskytte din computer maksimalt mod vira og andet digitalt djævelskab. Du føler dig måske fristet af det favorable tilbud, for softwaren virker ægte og henvendelsen fra virksomheden lyder hæderlig. Men pas på - hvis du lader dig overtale til at tage mod deres tilbud og downloader programmet, kommer du med sikkerhed i vanskeligheder. I samme øjeblik du har installeret programmet, har du påført din computer massive problemer  med udsigt til mange timers arbejde, for at rede dine data og få computeren normal igen. 

Når først en trojaner er aktiveret, kan man være sikker på at computeren vil gøre mange mærkelige ting. Nogle trojanske heste er mere irriterende end skadelig. Nogle af de mindre irriterende Trojanere nøjes måske kun med at møblere om på computerens skrivebord. Ændre indstillinger eller tilføje mærkværdige desktop ikoner. De mere ondskabsfulde typer Trojanere kan finde på at slette eller overskrive data på din computer, ødelægge dokumentfiler, sprede anden ”malware” som vira og  programmer som skjult indsamler data om, hvordan du bruger din computer. 

Disse rigtig slemme Trojanere som opsamler og sender data til en skjult modtager, om hvordan du surfer på Internettet og logger fx de tastetryk som du bruger når du går på din netbank. Sådanne trojaner sigter på at stjæle oplysninger som passwords og kreditkortnumre. Disse data sendes hemmeligt til kriminelle mennesker, der kan bruge oplysningerne til at tømme din bankkonto med, uden du opdager det, før det er for sent. Sådanne programmer installere ofte en såkaldt ”bagdør” på din computer. En bagdør gør det muligt, via Internettet at få adgang til din maskine uden du ved det. De kan besøge din computer når de vil, bare den er et tændt og tilkoblet Internettet.

Så for at forebygge at du kommer i kløerne på en virus af trojaner typen, så sørg for, at du altid har et godt opdateret antivirusprogram. Og følg så disse retningslinjer.'

  1. Vær opmærksom og omhyggelig når du er på Internettet. Trojanere kan nemt inficere din computer via skurkagtige hjemmesider, gennem instant messaging programmer og via e-mails med vedhæftede filer. Undlad at hente noget ind på din computer, medmindre du er 100 procent sikker på dens afsender eller kilde. Hvis du godt kan lide at afprøve programmer, som du henter gratis på Internettet skal du vælge et godt antivirus program. Programmet tjekker så det du henter på Internettet, inden det bliver installeret på din computer.
  2. Sørg for at dit operativsystem er altid er opdateret . Hvis du kører et Microsoft Windows-operativsystemet, er det af afgørende betydning. Slå altid automatisk opdatering til.
  3. Installer pålidelige antivirus software. Der er mange rigtig gode. Flere af de bedste produkter findes også i gratis udgaver. I de gratis udgaver er de avancerede funktioner  slået fra. Heldigvis har det ingen betydning for den almindelige bruger. Har man alligevel behov for de avancerede funktioner kan de altid købes for et beskedent beløb. De bedste af disse programmer vedligeholder sig selv og henter automatisk alle de sidste opdateringer, hver gang du går på nettet. Så er du sikker på at være beskyttet mod alle nye trojanske heste, vira og orme. Vær sikker på, at det antivirus program, du vælger, også kan scanne e-mails og filer som hentes via Internettet.
  4. Overvej at installere en digital dørvogter (firewall) hvis du ikke allerede har en. En firewall er et system, der forhindrer uautoriseret brug og adgang til din computer. En firewall vil normalt ikke beskytte din computer mod virus angreb. Men hvis du sikre at din computer regelmæssige bliver opdateret og du har et godt antivirus program, kan det give yderligere sikkerhed for dig og din computer. Der er dog ved at komme produkter på markedet der indeholder både antivirus og firewall. Et eksempel på det er Comodo Firewall Pro, der er et meget avanceret produkt, der også findes i en gratis udgave.
Intet kan beskytte din computer 100 procent. Men du kan fortsætte med at forbedre din computers sikkerhed og mindske muligheden for infektion ved konsekvent at følge disse retningslinjer. Her har du en liste med nogle gode og moderne gratis antivirus programmer.

sof | fk | bi